Mirjam P.: April 2021

Helene, ik begon mijn supervisie traject omdat ik mijn toenmalige leidinggevende iets wilde bewijzen. Nooit had ik kunnen bedenken wat een reis ik zou maken over een behoorlijk hobbelige weg met jouw steun. Het bewijs dat ik meer in balans ben gekomen door onze sessies is voor mij toch echt wel het verschil in het leerstijlenprofiel van dag één en afgelopen week.
Vanaf het eerste moment voelde ik een prettige klik met jou,
je bent direct maar niet (ver)oordelend, alles mag er zijn. De
manier van omgaan met kwesties is iets wat je zelf in de
hand hebt maar hoe dan ook “het” mag er zijn. Je hebt mij
met je humor en doortastendheid laten nadenken en de weg naar mijzelf terug laten vinden. Zo nu en dan met een spreekwoordelijke schop onder mijn derriere maar die was
dan ook even nodig.
Bedankt dat je mij hebt laten zien dat mijn eigen ruimte van groot belang is, bedankt dat je mij hebt laten zien hoe belangrijk voelen, denken en handelen voor mij zijn.❤️

Wietske K.N.: November 2020

Wat ik met name van supervisie heb geleerd is dat je overal je vraagtekens bij mag zetten. Veel dingen vinden we vanzelfsprekend, doen we omdat het zo hoort, we zijn te druk om stil te staan etc. Bij supervisie werden de meest uiteenlopende situaties ingebracht. Dit gaf mij het inzicht: je kan en mag overal bij stilstaan en overal een vraagteken bij zetten.

Mariëtte B.: November 2020

Helene heb ik als supervisor heel betrokken gevonden, humoristisch, professioneel, flexibel, enorm creatief en enthousiast. Helpend voor mij was dat Helene alles visualiseerde en alles er mocht zijn (behalve snoepen tijdens de supervisie;-)). Helene had geen oordeel wanneer ik iets niet wilde delen, ze benaderde dit op een positieve manier. Heel fijn!

door Marleen S.: januari 2020

Het kennismakingsgesprek met jou was heel prettig, warm en open. Het voelde al gauw vertrouwd. Ik voelde me veilig om mijn verhaal te vertellen. Je gaf mij  ruimte voor al mijn vragen en mijn pijn. Mijn focus was al die tijd geweest om vooral mijn best te doen om te ‘veranderen’, om te doen wat in mijn macht lag en een beetje meer. Jij bracht mij terug bij mijzelf, met “dat ik trouw mocht blijven aan mijzelf ” en dat gaf rust. Je werkwijze vond ik prettig en uitdagend en er was gelukkig ook ruimte voor humor. Je hield mij regelmatig een spiegel voor en zorgde ervoor dat ik dieper ging voelen. Met verschillende en verrassende werkvormen leerde ik ook inzien wat mijn behoeftes zijn en leerde ik er steeds beter naar te handelen en daarmee ruimte in te nemen. Dank je Helene, dat je deze weg met mij wilde gaan en dank je voor het vertrouwen  in mij.

door Ronny P.: oktober 2018

Terugkijkend is het eigenlijk een soort cadeautje aan mijzelf geweest. Het is fijn om met iemand te kunnen praten, die verder geen enkel belang heeft en alle aandacht geeft. Helene is in staat om op een lichte manier een laagdrempelige sfeer te creëren. De humor en directheid spreken mij aan. Heel fijn ook dat ze zoveel variëteit aanbrengt, waardoor de onderwerpen/thema’s telkens op een andere manier belicht konden worden.  Ik voelde mij vrij om moeilijke dingen te bespreken en dat samen te onderzoeken.

door Erna K.: juni 2018

Ik ben een doener. Ik stap erin en zie wel wat er op mijn pad komt. Zo ben ik ook dit supervisie proces in gegaan.
Ik heb het gevoel (of is het een indruk..) dat ik met de leervraag op weg ben gegaan en mij onderweg heb laten verrassen door wat er op mijn pad zou komen. Ik vond het niet altijd even gemakkelijk, maar heb altijd het vertrouwen gehad dat het goed was.
Dat vertrouwen had ik ook in jou en dat heb je zeker waargemaakt. Het was fijn te merken dat je je door mij niet af liet leiden, je vast hield aan je rol als supervisor en op een respectvolle wijze met innovatieve opdrachten kwam. (dit zal ik op je website zetten ?)
Jouw tips, hoe simpel, vind ik wel prettig omdat ze mij doen inzien hoe simpel het kan zijn.
Dank je wel daarvoor!

door Joke van A.: juni 2018

De samenwerking met de supervisor verliep heel goed. Het was verrassend wat er iedere keer weer aangeboden werd aan manieren om naar jezelf en de eigen rol in diverse situaties te kijken vanuit een andere invalshoek. Voorafgaand aan de supervisie had ik geen beeld bij hoe het zou gaan. Achteraf kan ik het iedereen aanbevelen om eens met hulp van een coach een andere blik op jezelf en je omgeving te ontwikkelen.

door Manon B.: april 2018  

Ik heb het supervisie traject met Helene als zeer positief ervaren. Ik had direct een goede klik en goed gevoel bij haar. Een gevoel van: bij jou durf ik mezelf te laten zien. En dat heb ik ook gedaan. Ik heb me nergens voor geschaamd om te vertellen of om op te schrijven. De omstandigheden die zich gedurende de periode hebben voorgedaan waren voor mij best pittig, maar daardoor achteraf gezien juist heel goed om tijdens het supervisie traject mee te maken.  Ik vond het prettig om Helene als supervisor tijdens deze periode bij me te hebben. Als ik het even moeilijk had, dan bedacht ik me vaak: dit kan ik bespreken met Helene en dan voel ik me daarna vast een stuk beter. En dat was ook altijd het geval. Ik heb heel veel van haar geleerd. Ze heeft me geleerd om meer inzicht te krijgen in mezelf.
Door zelf het reflectieverslag te schrijven ben ik me heel bewust geworden van mijn gedrag en dat van anderen. Ik lees de verslagen weleens terug, en situaties die toen heel heftig voelden voelen nu heel anders. Dit komt door tijd, maar ook omdat ik er anders mee heb leren omgaan. Ik merk echt een stijgende lijn bij mezelf qua piekeren. Ik doe dat veel minder dan een jaar geleden.
Ik vond het fijn om te merken dat ze echt moeite voor had gedaan om mij een goede sessie te geven, ze was altijd goed voorbereid.

door Sabine K.: november 2017

Terugkijkend is het eigenlijk een soort cadeautje aan mijzelf geweest. Het is fijn om met iemand te kunnen praten, die verder geen enkel belang heeft en alle aandacht geeft. Helene is in staat om op een lichte manier een laagdrempelige sfeer te creëren. De humor en directheid spreken mij aan. Heel fijn ook dat ze zoveel variëteit aanbrengt, waardoor de onderwerpen/thema’s telkens op een andere manier belicht konden worden.  Ik voelde mij vrij om moeilijke dingen te bespreken en dat samen te onderzoeken.

door Cecile E.: januari 2016

De gesprekken tijdens de supervisie heb ik als erg prettig ervaren omdat ik bewust moest nadenken en overdenken. Daar neem ik zelf vaak de tijd niet voor. Tijd inplannen om te overdenken is nu ook meer een manier van werken van me geworden. Ik voel veel meer de behoeft om grote lijnen uit te zetten, punten door te spreken en  voor te bereiden. Door het hele proces voel ik me krachtiger en zelfbewuster.
De samenwerking heb ik erg prettige gevonden in een gelijkwaardige relatie. Je was niet sturend en voelde goed aan wat je in ging zetten bij de supervisies.
Ik leerde dat het gaat om het opnieuw zoeken en vinden van de balans, het herijken van relaties en meningen. Het gaf me meteen een gevoel van rust om te weten dat het bij het proces hoort.
En wat een proces en reis heb ik doorgemaakt!
Steeds vaker komt het gevoel over me dat ik weer ben geworden wie ik was! En dat gevoel brengt mij naar toen ik de volledige regie had op mijn eigen leven en erg in mijn kracht stond.

door Karin R. : Maart 2015

Leerproces

<— Alles verandert. Ik verander mee. Niet mijzelf, niet mijn wensen, niet mijn persoonlijkheid. Ik verander het mechanisme om om te gaan met de gevoelens die veranderingen met zich mee brengen. Ik blijf daardoor sterk, ik blijf daardoor juist mijzelf.

Mijn huis, mijn kracht, mijn persoonlijkheid, IK!  

Ik verplaats waarheen ik wil, maar ik blijf bestaan. En op een nieuwe plek, waar dan ook, bouw ik aan, verf ik en wordt het mooier als voorheen.

Een verandering, moeilijke gebeurtenis en/of verlies laat wond achter. Echter zie ik het in mijn leerproces als henna. Het blijft zitten, wordt vager en vager. Het is nog zichtbaar, maar bijna niet meer. Soms irriteer je je eraan, omdat je gehoopt had dat het nu eindelijk wel eens weg was. Maar irritatie helpt niet, dan gaat het niet sneller weg. —>

<— Evenwicht. Soms een lichte last, soms een zware. Mijn evenwicht is echter grotendeels aanwezig, omdat ik het andere emmertje gevuld heb met ervaring, vaardigheden en mensen op wie ik kan vertrouwen en bouwen.
En om het plaatje een beetje uit te pluizen; zie je de hekken links op de foto? Dat zijn de rekken die ik gebruik om mijn valkuilen af te dichten, aangezien ik weet waar ze zitten!

Zelfstandig, maar ondersteund door..
Eigen kracht, maar in de richting gestuurd waar ik die kon vinden.
Eigen waarde, begrip, zodat ik me helemaal open kon stellen.
Toegankelijk en betrouwbaar, eveneens om me open te kunnen stellen.
Een proces waarin mijn blik geopend werd, een proces waardoor ik mijn eigen kracht versterkt heb en weer zelf verder kan.

Bedankt Helene!

door Bettina W. : September 2013

Helene: Grote ontrafelaar! Je wist onmiddellijk de zwaarte uit de beleving te halen en lichtheid erin te brengen. Daarnaast ben je een goed observator en een kei in feedback geven. Je humor is heerlijk verfrissend! Ik heb onze sessies als zeer prettig ervaren. Altijd ruimte gevoeld om te zijn zoals ik ben, en mijn eigen spoor te vinden. Dank daarvoor. Bettina 28-09-2013

door Ingrid P.: Mei 2013

Doordat ik vast begon te lopen in mijn werk  ben ik bij Helene terecht gekomen om een supervisietraject in te gaan. Mijn leerweg is aarzelend begonnen maar al gauw voelde ik me op mijn gemak bij Helene. Door haar zuiverheid, haar kunst om je tot nadenken te brengen, haar duidelijke en praktische werkwijze  heb ik leren inzien hoe ik functioneer en wat dat doet in mijn handelen en gedachten over mijzelf en hoe ik functioneer in het leven.
De opdrachten zijn daar erg helpend in geweest, en hadden als resultaat dat ik over een aantal zaken na ging denken. Ik raakte erg enthousiast over de leerweg die ik met haar op was gegaan.
Zij daagde me uit een aantal zaken goed onder de loep te nemen.  Zo heb  ik ervaren dat ikzelf mijn grootste tegenstander ben en dat het oké is te twijfelen en angsten te hebben. Ik was het vertrouwen in mezelf door allerlei ervaringen uit het oog verloren, dat heb ik weer terug.
Ik vertrouw weer op mezelf, hoef niet alles meer onder controle te hebben, kan weer ‘los’ laten, de verantwoordelijkheid daar laten waar het hoort, geef ook  weer vertrouwen. Ik ben weer bij mezelf gekomen. Dat is niet alleen merkbaar in mijn werk maar resoneert door in mijn privéleven. 
Ik ben niet een totaal ander mens geworden, maar heb het oude belemmerende weten te verbeteren en van daaruit duidelijkheid voor mijzelf en mijn omgeving te creëren, ik ben weer in evenwicht.
Helene,  ik heb  in een korte tijd grote stappen kunnen maken, doordat ik het volste vertrouwen in jou heb, wat doorslaggevend is voor dit succes! Bedankt daarvoor.
Ingrid 01-05-2013

door Sally van O. en Karin R.: januari 2013

De combinatie werken en groepssupervisie is voor mij heel leerzaam geweest. Situaties die zich voordeden in het werk en waar ik moeite mee had, bracht ik in. De tips en adviezen die ik tijdens de groepssupervisie kreeg kon ik daarna weer toepassen in het werk en ervaren of het hielp of niet.
De samenwerking met andere collega’s uit andere regio’s vond ik een meerwaarde, omdat de meeste situaties herkenbaar zijn voor iedereen waardoor je minder hoeft uit te leggen hoe het werkt in de jeugdzorg en tegen welke dilemma’s je aan kunt lopen. Hoe een ieder hiermee omgaat, waarom het voor de één wel een probleem is en voor de andere niet, dat is heel leerzaam. De inbreng van anderen en de herkenning die ik daarin had of niet, gaf mij stof tot nadenken. We konden op een gegeven moment echt van elkaar leren. Helpend hierbij waren de socialisatieverslagen die ook meer inzicht gaven in wie mijn mede supervisanten waren. Patronen werden hierdoor duidelijker en gedragingen konden makkelijker worden herleid.
Dat mijn collega’s uit een andere regio kwamen vond ik heel fijn, omdat je hierdoor toch ook een stukje afstand hebt, waardoor het voor mij makkelijker werd om over persoonlijke dingen te praten. Sally

Het supervisietraject heb ik als zeer leerzaam ervaren, en mijn verwachtingen zijn overtroffen. Er was een warme en prettige sfeer, de onderlinge belangstelling was hoog. De ervaring die Helene heeft binnen het werkveld, werken erg prettig in het supervisietraject. Weinig uitleg nodig, veel empathie; een goede samenwerkingsrelatie.
Ik heb het als waardevol ervaren de supervisie buiten het team om te doen. Er wordt puur gekeken naar mij als persoon, ik en mijn ervaring, ik en mijn gevoel. Objectief, zonder dubbele agenda. Daarnaast kregen we alle ruimte de inbreng zelf te bepalen, aansluitend bij de situatie nu, met een creatieve en verrassende input van Helene. “Het is jouw feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen!” Karin

door Arjan van D.: Oktober 2012

De samenwerking met Helene heb ik als prettig ervaren. Ik voelde mij snel op mijn gemak en de werkwijze was erg prettig. Praktijksituaties werden afgewisseld met theorie. Ik had het idee dat Helene duidelijk voor ogen had waar bij mij aan gewerkt moest worden en de inzet was daadkrachtig. Het is niet altijd even gemakkelijk geweest, maar erg prettig dat Helene heeft doorgepakt. Als denker wist ik prima waar het ‘probleem’ in zat, maar het aanpakken en veranderen ervan daar kwam het nooit van. Fijn dat dit door de supervisie wel is gebeurd en dat ik deze stappen heb kunnen maken. Hierdoor heb ik voor mijn gevoel veel bereikt en voel mij nu een stuk steviger in mijn werk. Ik heb het idee dat ik een stuk completer ben geworden en meer in evenwichtig ben gekomen. De grip die ik kwijt was heb ik nu weer terug gekregen en dit voelt prettig aan. Bedankt Helene.

door Rini: Juni 2010

Terug naar de kern

Dit jaar begon ik een reis:
Op weg naar een onbekende nieuwe plek
Gehaast, met een propvolle rugzak
Maar nieuwsgierig en verlangend ook

Ik was op zoek
naar die kracht, die eigenheid
Die mij kenmerkt, die ik ben
Die ik in rust wil zijn

Op reis deed ik allerlei ontdekkingen
Ik stond stil en verkende
Ik oefende en ervaarde,
Ik huilde en ik lachte

Ik ontmoette het monster van de afwijzing
Het maakte me bang
Het drukte me in een hoekje
En isoleerde me

Maar niet voor lang
Want ik wilde verder
En in mijn rugzakje ontdekte ik zelfvertrouwen
Trots op wie ik ben

En helemaal onderin vond ik de Rust
Het niet hoeven
Het laat het zijn
Het is goed zoals het is

Onzichtbare bagage
Altijd binnen bereik
Maar te weinig in beeld
Te weinig gebruikt

En de reis bracht me naar daar
Waar niets hoeft
Waar het stil is en goed
En mijn kracht een vanzelfsprekendheid

En nu wil ik oogsten en genieten
Van achteroverleunen
Van nee zeggen
Van dromen over nieuwe reizen
Van lekker gek doen
Van wijze oude vrouw zijn
Van de liefde en vooral..van mezelf zijn!!!!!

Rini Kwak, 11 juni 2010

“Supervisie hebben van Helene voelde vanaf het eerste moment als veilig, geaccepteerd en betrokken. Mijn thema’s heb ik met haar in alle rust kunnen uitwerken. Verwacht geen doetje: Helene confronteert en spiegelt ook en toen ik teveel in mijn hoofd zat maakten we een stevige ‘supervisiewandeling’. Dat alles zonder oordelen met veel warmte en vooral veel humor; wat kan zij lachen! Naast het praten gebruikt Helene andere werkvormen zodat je ook ‘spelenderwijs’ je ontdekkingen kunt doen. Al met al was dit supervisietraject bij Helene het mooiste kado wat ik mezelf dit jaar had kunnen doen. Helene dank!!!!”

Door Ryanne: Maart 2010

“De samenwerking was goed! Er was een klik en dat gaf ruimte voor openheid, ontspanning, vrijheid om gedachten te spuien, veiligheid en humor.

Helene gebruikte vaak weer andere werkvormen; dit was prettig : hierdoor blijf je niet alleen in ‘praten over’ hangen, maar ben je ook op andere manieren bezig, waardoor je op verschillende manieren / vanuit verschillende invalshoeken naar bepaalde dingen kijkt. En dan valt soms ineens dat kwartje!

Ik had er aanvankelijk wat moeite mee dat ik de supervisor later in het werk weer tegen kon komen en sowieso dat het plaats vond op ‘mijn werkterrein’. In de praktijk heb ik daar geen last van gehad. Het was een voordeel dat de supervisor kennis heeft van de inhoud van mijn werk; hierdoor was soms een half woord nodig, was er herkenning etc. Dit is geen voorwaarde voor een goede supervisie, maar ik vond het wel een prettige bijkomstigheid.

Helene, bedankt voor het samen-op lopen op dit stukje van mijn levensweg!

Het was me een waar genoegen en je hebt op een positieve manier aan mijn stukje groei bijgedragen. Ik ben er nog niet, maar zal met een glimlach op m’n gezicht aan onze contacten terugdenken en dat zal me zeker helpen om verder te gaan!!!”

door Marloes: November 2009

“Zoals ik al in mijn tussenevaluatie had benoemd vond ik het erg prettig aan de supervisor dat ik mij begrepen voelde en ik voelde mij ook in mijn waarde gelaten en niet veroordelend naar mij toe. Deze houding werkte bij mij erg goed. Ik had het idee dat ik mij hierdoor meer open kon stellen. Ik vind het erg prettig om overzicht te hebben, door de opdrachten en theorie die Helene mij gaf had ik het idee dat ze goed aansloot bij mijn behoefte en mijn leerwensen. Ik heb het idee dat er wel een verandering heeft plaats gevonden tijdens de supervisie. De verandering had vooral te maken dat ik het idee kreeg dat Helene meer bij mij neer ging leggen waardoor ik mijzelf meer gerichte vragen moest stellen.
Verder heeft Helene mij het vertrouwen gegeven dat ik op mijzelf en mijn gevoel mag vertrouwen. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat en dat ik zelf tevreden ben.
Ik ben erg blij met de begeleiding van Helene en ik vind het erg jammer dat het stopt, maar ik wil Helene wel heel erg bedanken, want zonder haar en de manier waarop de supervisie heeft plaast gevonden, de methode die ze heeft gebruikt heb ik het idee dat ik er alles uit heb gehaald wat ik eruit heb kunnen halen voor dit moment.”